- Tara
- Romania
- Soi struguri
- Chardonnay
- Volum
- 750 ml
- An
- 2022
- Grade alcoolice
- 12.5
- Zaharuri reziduale spumante
- Brut natural
- Culoare
- Alb
Crama Hermeziu Thrubilo - Spumant brut natur
Vin spumant cu gust proaspăt și vioi
Zona de producere: Podgoria Iași
Soiul: Chardonnay (100%)
Altitudine și expoziție: 140 m deasupra nivelului mării, expoziție sud, sud-estică
Tipologia solului: argilos, cernoziom cambic
Sistem de conducere: cordon unilateral, tăiere scurtă în cepi
Clima: continentală, ierni friguroase, cu primăveri reci şi veri uscate
Recoltare: manuală, la sfârșitul lunii august
Vinificaţie:
prima fermentație: în rezervoare de inox, pentru trei luni, la temperatura de 17 °C
cea de a doua fermentare are loc în autoclave, unde s-a păstrat trei luni, înainte de îmbuteliere (metoda Charmat scurtă), apoi își continuă maturarea la sticlă. Înainte de îmbuteliere se administrează licoarea de expediție, la nivelul de zahăr cerut de tipul de vin ce se dorește a se obține.
Producția: 10.000 kg/ha
Degustare:
culoare galben-pai clar, cu reflexe verzui
aromă discretă, fructată, iar în retrogust cu note de citrice
gust echilibrat, ce amintește de mere verzi, foarte cremos, moale, domolit de senzația de dulce, caracter intens
Asociere culinară: adaptat pentru diverse ocazii, de la clasicul aperitiv, la un pahar cu prietenii, se asociază foarte bine cu primele platouri și cu pește
Temperatura de consum și păstrare: 6 - 8 °C, în pahare flute, se răcește treptat butelia de spumant, fără a fi supusă la variații mari de temperatură. Nu se păstrează pe o perioadă mare de timp în frigider.
Îmbuteliere: în butelii de sticlă de 750 ml